Produse

Cum să te vopsești și să te decolorezi corect acasă. Sfaturi utile de la un stilist Haircare

Când vine vorba de vopsirea sau decolorarea părului, un lucru e cert: lasă-te pe mâinile experimentate ale unui specialist! El știe ce culoare ți se potrivește cel mai bine și cum să o îngrijești ușor acasă, dar și ce tehnici profesioniste să aplice pentru look-ul pe care ți-l dorești. 

Ce faci, însă, atunci când nu ai timp să ajungi la salon, dar părul tău tânjește după o reîmprospătare? Sau când ai nevoie urgent de o schimbare, dar stilistul tău nu e disponibil sau, pur și simplu, ai uitat complet să faci o programare din timp? 

Dacă singura ta soluție este vopsitul de una singură acasă, acești pași te vor ajuta să eviți orice catastrofă estetică fix când ți-e lumea mai dragă și să-i oferi părului culoarea pe care o merită. 

Află cum să te vopsești corect dacă ai părul natural sau colorat, când să-ți revopsești rădăcinile în funcție de culoare, dar și cum ajungi la nuanțe de blond, astfel încât să atragi toate privirile. 

cum sa te vopsesti si sa te decolorezi corect acasa

Vopsitul acasă versus la salon

Poate te întrebi care opțiune e mai bună pentru tine. Schimbarea de culoare nu este un experiment, ci o decizie care merită toată atenția ta și care depinde de mai multe aspecte. 

Dacă încă nu știi sigur care sunt avantajele și dezavantajele vopsirii acasă sau la salon, iată-le pe cele mai importante. 

Când să te vopsești acasă

Principalele avantaje ale vopsitului acasă sunt că:

 • Nu ai nevoie de programare și salvezi puțin timp  
 • Economisești o sumă considerabilă, pe termen scurt
 • Te poți vopsi oricând dorești.

E în regulă să te vopsești acasă singură doar în cazul în care vrei să treci la o nuanță cu două tonuri mai închise sau mai deschise decât nuanța ta actuală de păr. În cazul în care dorești o schimbare de culoare, ar trebui să știi mai multe tehnici (pe care le știe un profesionist) ca să ajungi la rezultatul dorit fără a-ți afecta părul în vreun fel. 

Riscurile de a provoca iritații scalpului sau de a eșua în culoarea rezultată cresc și în funcție de vopseaua aleasă. 

Un kit de vopsea din comerț dispune de culori limitate pentru părul tău și în niciun caz nu poți amesteca nuanțele între ele pentru o culoare personalizată.

În plus, majoritatea produselor din comerț nu sunt potrivite pentru balayage sau babylights, spre exemplu, și nici în cazul părului grizonant sau alb. 

Când să te vopsești la salon

În cazul în care ai nevoie de o schimbare mai puternică, un stilist va ști întotdeauna:

 • Ce culoare să aleagă sau cum să combine tonuri pentru o nuanță personalizată, care se armonizează cu trăsăturile tale
 • Cum să-ți protejeze părul și scalpul 
 • Ce proporții să aleagă, cum să aplice vopseaua și cât timp să o lase să acționeze
 • Cum să facă balayage, babylights, ombre sau o tranziție dificilă (de la brunet la blond sau decolorări mai puternice)
 • Cum să aplice uniform vopseaua pe firul de păr, fără efort din partea ta. 

Dacă bugetul te pune pe gânduri, Haircare.ro îți recomandă o soluție la îndemână: să îți cumperi tu vopseaua profesională și să mergi cu ea la salon, iar prețul va fi cu siguranță mai mic.

Vopsea profesională versus vopsea din comerț

Dacă trebuie neapărat să te vopsești acasă din diferite motive, dilema apare atunci când vine vorba despre ce vopsea de păr să alegi. 

După cum probabil intuiești sau ai auzit deja de la experți, produsele profesionale sunt mult diferite de cele din comerț: de la pigmenții mai buni și rezistența culorii în timp, la protecție îndelungată, vopseaua de păr profesională este recomandată pe bună dreptate.   

Un alt avantaj al vopselei profesionale folosite de un stilist este că se pot amesteca diferite tonuri de culoare fără probleme, dar și cu produse de colorare prietenoase cu părul, pentru o culoare mai puternică. 

Descoperă cele 125 de nuanțe de vopsea de păr Alfaparf “Evolution of the Color” cu doar 1% amoniac!

vopseaua evolution of the color - culori intense pentru vopsirea paruli
Chiar și când te vopsești acasă, alegerea unei vopsele de păr de calitate îți va oferi un rezultat precum la salon. Printre cele mai importante criterii de alegere se numără:

Rezistența culorii după mai multe spălări 

Pigmenții din vopseaua profesională penetrează mai bine firele de păr astfel încât nuanța obținută rezistă mai mult timp decât în cazul vopselei din comerț, indiferent că este vorba de colorare permanentă, semi-permanentă sau temporară.

Gradul de protecție a părului

În ultima vreme, din ce în ce mai multe branduri de vopsea pentru păr propun tipuri de vopsea fără amoniac, cu formule care “nu ard” părul la fiecare vopsire. 

Dacă ești în căutarea unor astfel de produse, gama de vopsea semi-permanentă Color Switch de la Londa Professional sau gama de vopsea permanentă Alfaparf Milano îți propun nuanțe moderne, fără amoniac sau peroxid, care nu necesită oxidant și care mențin culoarea părului până la 20 de spălări.  

Dacă preferi produsele organice, vospeaua de păr de la Radico conține 100% ingrediente organice, fără parabeni, amoniac sau prafuri de metale și este disponibilă în 15 nuanțe pentru toate gusturile.    

Descoperă totul despre colorarea profesională a părului cu vopsea fără amoniac!

Gradul de acoperire a firelor albe

Cu toate că o vopsea semi-permanentă acoperă câteva fire răzlețe, dacă vrei rezultate 100% sigure pentru firele mature de păr alb, alege o vopsea pentru colorare permanentă, cu sau fără amoniac. 

Vopseaua profesională conține ingrediente de calitate și special concepute pentru o putere de acoperire ridicată, mai mult timp. În plus, este mult mai prietenoasă cu părul pentru a evita degradarea lui, în timp ce îi păstrează culoarea proaspătă și intensă.

Calitatea amoniacului și a oxidantului pentru deschiderea nuanței de păr

Spre deosebire de cea din comerț, vopseaua profesională poate fi amestecată cu amoniac sau cu oxidant pentru a ajunge la nuanța de păr dorită fără a distruge firul de păr. Dacă alegi să te vopsești acasă și ai nevoie de aceste produse, e important să alegi proporțiile corecte pentru fiecare. 

Pentru că, în general, vopseaua profesională nu vine la pachet cu oxidantul, este bine să știi ce fel de oxidant să folosești pentru a-ți deschide părul. Haircare ți-a pregătit un ghid util despre tipurile de oxidant pentru fiecare tip de vopsire

Brandul de vopsea 

Și în acest caz, ca pentru multe alte produse de beauty și îngrijire, brandul chiar contează. Majoritatea producătorilor cunoscuți oferă și game de vopsele profesionale create în laboratoare renumite, care au fost deja testate de un număr mare de utilizatori.

Mai mult, brandurile profesionale lansează produse inovatoare și în continuu proces de îmbunătățire a calității lor, pentru a-ți oferi rezultatele dorite cât mai mult timp, fără a afecta firul de păr. 

Le poți găsi de obicei în saloanele de beauty profesionale sau în magazine online specializate, folosite cu încredere de hairstiliști.

Dacă te-ai decis să treci la acțiune, e bine să știi că vopsirea părului depinde și de starea acestuia, dacă este natural sau deja trecut prin procesul de vopsire. În orice caz, vopsitul merge cel mai bine pe părul nespălat de una-două zile, pentru ca uleiurile naturale să protejeze scalpul și cuticulele. 

Ai aici o listă documentată cu branduri recomandate de vopsea de păr profesionale

Vopsirea părului natural

Spre deosebire de părul colorat, vopsirea părului natural este mai ușor de făcut acasă pentru că este vorba de un singur proces și de mai puține riscuri. Însă și aici trebuie să ții cont de anumite reguli. 

Cea mai importantă este că poți aplica o vopsea cu maximum două tonuri mai deschisă sau închisă pentru a avea nuanța dorită. Pentru o culoare mai puternică sau atipică, lasă-te pe mâna unui profesionist.

Dacă ți-ai cumpărat deja vopseaua, iată de ce ai nevoie ca să te vopsești corect acasă: 

 • Unul sau două tuburi de vopsea profesională (maximum două tonuri mai deschis sau mai închis)
 • O pereche de mănuși din latex (e posibil să nu vină la pachet cu vopseaua profesională)
 • Un bol de sticlă sau porțelan (nu de metal, pentru că oxidează vopseaua)
 • Un prosop sau o pelerină pentru a-ți proteja pielea corpului de petele de vopsea
 • O pensulă lată pentru aplicarea ușoară a vopselei (nu folosi periuța de dinți)
 • Un pieptene și clame de păr
 • O bonetă/folie din plastic pentru izolarea vopselei pe păr și menținerea căldurii (opțional)

E important să faci acel test de alergie recomandat și de experți, altfel riști să dezvolți arsuri sau chiar chelire în zonele vopsite. Ia un strop de vopsea cu degetul, aplic-o după ureche și așteaptă câteva ore (ideal 24 de ore) pentru a vedea cum se comportă.

Cum îți vopsești părul natural în mod corect acasă:

 • Aplică o cremă grasă sau trasează cu un balsam de buze conturul frunții, al urechilor și pe ceafă pentru a evita petele pe piele. 
 • Descâlcește-ți părul și trasează, cu ajutorul pensulei (de obicei, capătul opus perilor este ușor ascuțit pentru a trasa cărarea în timpul vopsirii) o cărare dreaptă pe mijlocul capului și apoi una de la o ureche la alta – vei avea patru zone de vopsit.
 • După ce ți-ai pus mănușile, pregătește vopseaua în bol și începe să o aplici de la rădăcini spre vârfuri, în fiecare zonă (poți prinde părul cu clame, după vopsire).
 • După ce ai terminat toate zonele, poți masa părul la final (sau îl poți pieptăna o dată) și îl poți acoperi cu o bonetă/folie de plastic.
 • Respectă timpii recomandați de așteptare, apoi treci la clătirea riguroasă a părului, folosind produse profesionale pentru păr vopsit, pentru a opri oxidarea părului. 

Vopsirea părului colorat 

Când vine vorba de vopsirea părului colorat, lucrurile stau un pic altfel. Dacă ai părul vopsit în nuanțe închise, iar rădăcinile sunt deja cele naturale, o vopsea în nuanță deschisă va da rădăcinilor o culoare intensă, dar diferită pe lungimea firului de păr și chiar închisă la vârfuri. De aceea, mai bine nu experimenta acasă când părul tău a fost deja colorat.

Dacă vrei să îți vopsești părul colorat acasă într-o nouă nuanță, și aici e bine să ții cont de prima regulă: aplică o nuanță cu două tonuri mai sus sau mai jos de cea naturală, pentru că e aproape imposibil să îți faci singură decapaj pentru a scoate culoarea veche din păr! 

Și în cazul părului deja vopsit, ai nevoie de aceleași ustensile (vopsea, bol, pieptene, pensulă, folie de plastic, prosop de protecție). 

Cum te vopsești corect acasă, când vrei să schimbi culoarea părului:

 • Aplică o cremă grasă pe conturul frunții, al urechilor și pe ceafă pentru a evita petele pe piele. 
 • Descâlcește-ți părul și trasează o cărare dreaptă pe mijlocul capului și una de la o ureche la alta – vei avea patru zone de vopsit. Sau poți trasa doar o cărare pe mijloc.
 • Începe să aplici vopseaua doar la rădăcini mai întâi.
 • Trasează următoarea cărare la stânga sau la dreapta, la un centimetru distanță, și repetă pașii. Pentru vopsirea rădăcinilor la spate, te poți folosi de o oglindă în plus pentru a te asigura că le acoperi pe toate. 
 • După ce ai terminat, poți aplica vopseaua pe lungimea șuvițelor.
 • Respectă timpii recomandați, apoi clătește părul și spală-l cu șampon și balsam pentru păr vopsit.

Vopsirea rădăcinilor se poate face la trei-patru săptămâni, pentru a menține culoarea uniformă, și la două luni pe tot părul, pentru a-i reda strălucirea. 

Vopsirea cu o culoare mai deschisă

Transformarea din nuanțele de păr închise în cele deschise, mai ales cele de blond platinat, este una pe cât de tentantă, pe atât de complicată și riscantă pentru sănătatea firului de păr. 

El se poate rupe, poate deveni foarte fragil și uscat în timp, din cauza decolorării în mai multe faze. Dacă vrei să o faci ca la carte, experții estimează o perioadă de la una la șase luni pentru a ajunge la o nuanță frumoasă de blond pe un păr sănătos. 

După fiecare decolorare, podoaba ta capilară are nevoie de timp de recuperare. Atunci când supui părul la mai multe tratamente de decolorare într-o zi, poate începe să se rupă sau să cadă. De aceea, este recomandat să ajungi la un salon profesional care să aibă grijă de tine.

Poți să diminuezi foarte mult din agresivitatea proceselor chimice prin care trece și să menții integritatea părului tău folosind sistemul de reconstrucție capilară Olaplex Bond Multiplier, la care ai și un review util aici. Acum este disponibil și în România, în magazinele specializate online și în saloanele profesionale. Atenție, însă, la modul de utilizare. No. 3 este un produs Olaplex care poate fi folosit și acasă.

Protejează-ți părul cu Olaplex, înainte sau după decolorare și vopsire

Olaplex No 3 pentru par vopsit acasa
Un alt pont important de la experții în îngrijirea părului este unul legat de vopsirea părului cu o culoare mai deschisă. Este bine să începi să aplici vopseaua din spate în față. Lasă zona de contur la final pentru că are nevoie de expunere scurtă, deschizându-se foarte repede față de zona din spate. 

Cum treci la un blond natural

Pentru un blond care să arate frumos, alege o nuanță cu două-trei tonuri mai deschise decât culoarea părului tău natural. Fiind vorba de vopsire acasă, recomandate sunt nuanțele neutre de blond, sau cele mai reci (nuanțele calde de blond vor da un aspect portocaliu nedorit).

De asemenea, contează și tipul de ten pe care îl ai. Cu toate că sunt foarte multe nuanțe de blond din care să alegi, ține cont că:

 • pielea cu subton roz se potrivesc cu nuanțe reci de blond 
 • tenul măsliniu sau închis la culoare se armonizează cu nuanțe de blond calde 
 • tenul deschis la culoare arată bine cu nuanțe de blond auriu
 • tenul mediu se potrivește cu nuanțe de blond mai intens (auriu, blond deschis). 

Cum treci de la brunet la blond

Provocarea cea mai mare apare dacă vrei să te vopsești blondă din brunetă – o schimbare drastică și care presupune răbdare, cât și ajutorul unui hairstilist. Nuanțele extreme de blond presupun mai multe decolorări pe care le poate face bine doar un profesionist la salon. Va trebui să treci treptat de la brunet la nuanțe de șaten, apoi la nuanțe caramel și apoi tonuri de blond.  

Dacă te vopsești acasă cu o nuanță de blond mai deschis cu trei tonuri decât cea naturală, riști să ai părul portocaliu sau galben, dar și extrem de uscat și fragil sau, în cazuri nefericite, să chelești în anumite zone ale scalpului. 

Cum treci de la șaten la blond

Pentru vopsirea blondă pe păr șaten închis sau deschis, lucrurile par să stea un pic mai bine pentru că ai nevoie doar de două programări la salon – sau două “ședințe de lucru” acasă.

Prima oară, ai nevoie să scoți culoarea naturală din firul de păr și să îl deschizi cu un ton sau două prin procesul de decolorare, iar în a doua ședință ai nevoie să aplici nuanța de blond dorită. 

Pentru că fiecare tratament de decolorare afectează firul de păr, este bine să optezi pentru un decolorant care conține proteine și agenți hidratanți care să protejeze părul și să îi păstreze aspectul sănătos. 

cum ajungi de la saten la blond platinat

Cel mai apreciat trend de culoare: părul argintiu sau gri

Părul argintiu sau gri este unul dintre cele mai în vogă trenduri în materie de hairstyling la ora actuală și pe bună dreptate: arată bine aproape pentru oricine, se potrivește perfect cu firele albe naturale și îți conferă un look diafan și cool. Însă este una dintre cele mai dificile culori de atins și o responsabilitate pe termen lung, în același timp.

Este lesne de înțeles de ce ai nevoie de un hairstilist priceput pentru a ajunge la un păr gri. Ai nevoie de mai multe decolorări pentru a căpăta o nuanță deschisă (precum interiorul cojii de banană), de aplicări repetate ale unor produse puternic hidratante și de vopsea profesională, care să îți asigure culoarea mult dorită. Tot acest proces poate lua câteva luni.

Părul argintiu nu se potrivește tuturor, însă. Pentru persoanele cu tenul în subton galben sau mai rece riscă să capete un aspect dur și nepotrivit. Nuanțele de gri se potrivesc persoanelor cu pigment cald al pielii. 

Dacă vrei să te vopsești într-o nuanță de gri acasă și dacă ai părul închis la culoare, poți opta pentru balayage sau șuvițe argintii, pentru a “acoperi” culoarea neplăcută rezultată din decolorare. 

În cazul în care ești deja blondă natural sau ai părul deschis la culoare, poți să îți faci părul gri acasă printr-un singur proces de decolorare (ca să ajungi la un blond mai alb) și unul de vopsire.  

Alege cele mai bune produse profesionale pentru păr în nuanțe gri fermecătoare

produse pentru par gri

Cu ce îți decolorezi părul vopsit?

În primul rând, ar trebui să știi că există două procedee prin care îți poți deschide părul: prin decapaj sau prin decolorat. 

Decapajul este o spălare a culorii sau a reflexiilor nedorite, deci practic este procesul prin care îți decolorezi părul vopsit. Decolorarea este un proces de deschidere a culorii inițiale (naturală), însă mai agresivă pentru firul de păr. Ideal, pentru ambele ar trebui să te lași pe mâna unui hairstilist pentru că sunt delicate.

Există cazuri în care nici nu ai nevoie de decolorare sau decapaj. Poți opta pentru un efect de ombre sau sombre pentru un efect de luminozitate în păr, dacă nu dorești să treci la o nuanță extrem de deschisă sau dacă părul este prea afectat pentru a suporta decolorarea.

Poți avea decolorare și vopsire în aceeași zi?

Răspunsul este da, poți să te vopsești imediat după decolorare mai ales dacă rămâi în aceeași paletă de culori și dacă părul tău este sănătos. Esențial este să folosești un balsam puternic hidratant după ce te speli cu apă caldă ca să scoți decolorantul din păr înainte să aplici vopseaua, pentru a proteja firele de păr. 

Totuși, experții recomandă să aștepți cel puțin 48-72 de ore înainte să îți colorezi părul după decolorare. Astfel, cuticulele se pot închide și pot reveni la starea lor normală. Asta ajută și pentru păstrarea culorii vii mai mult timp.  

Dacă te întrebi ce culoare prinde pe părul decolorat, de regulă, prinde orice nuanță mai închisă decât culoarea lui, cât și nuanțele apropiate ca tonuri. Este mai ușor să te vopsești din deschis în închis, chiar și acasă, decât invers. De exemplu, dacă ești blondă și vrei să fii șatenă, alege un șaten închis pentru vopsea. 

Protejează-ți părul de decolorarea excesivă și degradare cu produsele profesionale reparatoare

Vopsirea rădăcinilor

Experții în hairstyling recomandă să te vopsești la rădăcini la cel puțin patru săptămâni și nu mai devreme, pentru că nu este suficient spațiu la rădăcină pentru a aplica vopseaua fără a afecta și lungimea șuvițelor.  

În funcție de culoarea pe care o are părul tău depinde și frecvența vopsirii rădăcinilor. Dacă ai o nuanță naturală, te poți vopsi fără griji la 6-8 săptămâni, pentru a permite mai mult timp părului să își revină și pentru a evita să îl tratezi chimic prea des.  

În cazul rădăcinilor albe, este bine să alegi o vopsea profesională în nuanțe apropiate celei naturale și să o lași să acționeze pe păr cu zece minute mai mult decât timpul recomandat. Părul alb se comportă diferit și are nevoie ca pigmenții din vopsea să se fixeze pe firele de păr.  

Dacă ai părul în culori mai deschise sau speciale – blond, arămiu, roșu – ar fi bine să îți vopsești rădăcinile la patru săptămâni, însă nu mai devreme. Așa cum am explicat mai sus, părul are nevoie să respire și să crească suficient pentru a aplica corect vopseaua.  

Alege culori intense și acoperire 100% a firelor albe cu vopseaua permanentă Wella Koleston Perfect!

wella-koleston-perfect-me-acoperire fire albe

Probleme comune ale vopsitului acasă și rezolvarea lor

Pentru că vopsitul acasă nu este chiar cel mai recomandat lucru atunci când vrei o schimare de look și pentru că presupune anumite riscuri, iată câteva soluții la greșelile pe care le poți face.

Alegi nuanța fără a ține cont de culoarea ta naturală

E tentant să alegi o vopsea irezistibilă, într-o culoare intensă, dar care nu are nimic de-a face cu nuanța ta naturală. Dacă ai ales o astfel de culoare diferită, atunci rezultatul va fi unul neașteptat: părul tău nu va semăna deloc cu ce apare pe ambalaj. Alege o nuanță cu două tonuri mai deschisă sau mai închisă ca să ajungi la un rezultat frumos.  

Te vopsești pe părul proaspăt spălat sau curat

Când te vopsești, nu trebuie să ai părul curat, ca înainte de a-l tunde, de exemplu. Din contră, sebumul natural de la baza scalpului îl protejează și pe el, și cuticulele. Asta ajută și la fixarea mai bună a pigmenților în firul de păr. Totuși, nu te vopsi pe părul care are reziduuri de la fixativ sau spumă, pentru că nu se va fixa bine culoarea.   

Stai mai mult timp decât scrie în instrucțiuni

Poate te-ai gândit că vopseaua se fixează mai intens și rezistă mai bine dacă stai cu ea pe păr mai mult decât scrie în instrucțiuni. Nimic mai neadevărat. Fiecare produs are anumite specificații special gândite pentru a te proteja de un tratament chimic prea puternic care îți poate distruge părul, nu doar aspectul. 

Te-ai decolorat și ți-a ieșit portocaliu

Cea mai comună problemă în cazul decolorării acasă este că o faci greșit sau incomplet. Când se întâmplă asta, culoarea rezultată te poate face să nu mai ieși din casă o vreme. Dacă ți-a ieșit părul portocaliu sau galben, ce poți face este să te duci urgent la un salon bun. Din păcate, nuanțatoarele (mov, în cele mai multe cazuri) nu fac față intensității portocaliului și efectele de acoperire se duc în câteva zile.  

Neutralizează tonurile de galben și auriu cu produsele Color Revive de la Londa 

produse-neutralizarea-galbenului-din-par

Nu folosești produse profesionale pentru păr vopsit

Părul decolorat este extrem de uscat și aspru, iar cel vopsit este predispus la rupere și uscare, cât și la estomparea culorii în timp. Prin urmare, dacă se comportă diferit, ai nevoie de produse profesionale pe măsură, nu? Pentru orice tip de păr colorat, ai nevoie de șampon și balsam (și mască de păr, dacă dorești) care să fie intens hidratante și special concepute pentru părul vopsit, pentru a încetini oxidarea părului în timp.

Cel mai inteligent sfat pe care îl poți primi este să te lași pe mâinile unui specialist. El te scutește de toate aceste eforturi și probleme și care știe mult mai bine cum să-ți transforme părul într-unul fabulos, așa cum dorești. 

Iar dacă vrei compromisul câștigător pentru sănătatea părului, dar și budget-friendly,  Haircare îți recomandă să cumperi tu vopseaua profesională și să mergi cu ea la stilistul tău, pentru cele mai bune și sigure rezultate.   

Tu ce vopsea vei alege pentru colorarea acasă?

  PS: Nu uita să îți notezi de acum în calendar următoarea ta programare la salon și îți alegi din timp vopseaua profesionala potrivită! 🙂    

Descoperă întreaga gamă de vopsele profesionale, naturale și organice, în culori irezistibile, la Haircare.ro!

Comentarii

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?